Hallo wij zijn de snelle Zondags ATBBikers

Gem. Leeftijd: +- 35 jaar  ][  Gem. Snelheid: + 21 km/u  ][  Gem. Afstand: 35~70 km 

ATB-clinic met Bart Brentjens
Geschreven door Mark K   
zondag, 04 oktober 2009 20:52

ATB-clinic met Bart Brentjens

 

Ik had me in juli via de site van het tijdschrift Op Pad ingeschreven voor een clinic met Bart Brentjens.

Tot mijn verrassing kreeg ik na mijn vakantie een mailtje dat ik geselecteerd was en iemand mee mocht nemen. Na loting op de sleutelmiddag was Menno de gelukkige.

ATB-clinic met Bart Brentjens_14

Zaterdagochtend om 9:00 Menno opgehaald, we werden om 10.00h verwacht bij een uitgebreide brunch in Landgoed Holthurnsche Hof te Berg en Dal.

Ik moest onderweg nog wakker worden, bij een TomTom zonder geluid moet je wel blijven opletten. Gelukkig wilde Menno wel functioneren als TomTom-stem, dus hadden we iedere keer net op tijd de juiste afslag.

Er waren ongeveer 55 deelnemers aan de clinic. Na het eten kregen we een welkomstwoordje van de organisator General Motors, de sponsor van het team van Bart Brentjens en van Bart zelf.

We konden ons ter plaatse omkleden en buiten werd iedereen verdeeld over 3 groepen: onervaren, middelmatig ervaren en ervaren. Bart had zijn teammaten mee genomen, allen profs, dus dat beloofde wat: Frank Beemer, Jelmer Pietersma, Tim Wijnants

De groepen rouleerden over de begeleiders, dus we konden in 3 sessies van 45 minuten met alle profs fietsen.

We hadden tijdens het eten al eens rond gekeken wat voor vlees we in de kuip hadden en we vonden dat we beiden toch wel bij de ervaren rijders hoorden met zulke strakke ATB-bikers pakken. Buiten werd uitgelegd welke begeleiders met welke groep zouden gaan rijden en konden we dus bij de juiste groep gaan staan. Menno werd wat zenuwachtig van alle mountainbikers bij elkaar en wie in welke groep zou kunnen. Hij wilde als eerste aanzetten om bij de ervaren groep te gaan staan en klikte verkeerd in de trapper. Vanuit stilstand ging hij voor de hele groep zijwaarts vol op zn bek. Gevolg: knie kapot en danig in zn eer aangetast natuurlijk.

1ste sessie: Jelmer

Uiteindelijk hadden we een mooi ervaren groepje van 11 man en 1 vrouw en gingen de bossen in voor een sessie met Jelmer. Jammer genoeg raakten we gelijk al de weg kwijt in de bossen, maar uiteindelijk vonden we een mooi parcourtje waar Jelmer ons instrueerde om een lastige afdaling te nemen over wortels en door wat los zand. De remtechniek werd bijgeschaafd en tot onze verbazing moesten we vooral met de achterrem werken en alleen bijremmen met de voorrem.

 

De 2e sessie was met Frank en Tim.

Eerst een stuk op lekkere snelheid door de bossen tot we bij een veld kwamen waar we stabiliteitsoefeningen konden doen. Oftewel stil staan op de fiets zonder met de voeten aan de grond te komen. Best lastig op een knollenveld, maar wel weer leerzaam om eens te doen.

Op de weg terug wilde Frank even stoer over een boomstam springen, maar ging vol over de kop. Verder geen schade, maar wel hilariteit. Menno zn ego was weer helemaal hersteld. Als toppers op hun bek gaan, mag ik dat ook!

In de laatste sessie mochten we met Bart op pad. Eerst een mooie singletrack en daarna kregen we opdracht een lastige afdaling te doen. Dat ging op zich goed, dus de volgende opdracht was om hetzelfde stuk in plaats van omlaag omhoog te rijden. Dat was even andere koek. De meesten kwamen tot halverwege en een enkeling kwam tot boven.

ATB-clinic met Bart Brentjens_1

ATB-clinic met Bart Brentjens_13

De laatste oefening was het oprijden van een hele steile klim. Bart deed het voor, maar dat was niet van deze wereld! Vol gas op het middenblad, terwijl wij in het allerkleinste verzet tot halverwege kwamen. Na wat tips ging het al wel beter. Uiteindelijk was er een aantal fietsers dat boven kwam, maar je moest wel wat geluk hebben.

Op de terugweg ook nog een mooie singletrack gefietst. Bij het hotel nog wat foto’s gemaakt en binnen stonden de soep en de broodjes weer klaar.

Uiteindelijk kregen we allemaal een certificaat mee en een goed gevulde tas met een shirt, een Buff en nog wat andere spullen.

Al met al hebben we een leuke dag gehad en ook weer veel geleerd.

Groetjes Mark K. (Apollo)

 
No images

Slider

Strava

Merken

Banner