Hallo wij zijn de snelle Zondags ATBBikers

Gem. Leeftijd: +- 35 jaar  ][  Gem. Snelheid: + 21 km/u  ][  Gem. Afstand: 35~70 km 

Sticker LDD

GIERSBERGEN - 'Meneer? Meneer?' Maar de mountainbiker kijkt niet op of om terwijl hij tussen bomen door slingert. Hij hoort boswachter Luc Roosen niet eens. De man heeft 'dopjes' in z'n oren met misschien wel een mooi werkje van Bach of een hele harde dreun van Metallica.

Of ergens op z'n dure fiets ook een betaalde sticker prijkt als toegangskaartje voor de mountainbike-route in de Loonse en Drunense Duinen, zal de boswachter nooit duidelijk worden.

Een eerder door de boswachter van Natuurmonumenten aangehouden Boxtelaar toont een briefje van tien euro dat hij los in zijn zak heeft. Het briefje als bewijs dat De Drie Linden op Giersbergen op het moment dat hij daar voor de sticker aanklopte, de deur nog op slot had. Hij mag verder. "Maar dan wel bij de Roestelberg zo'n stickertje kopen", krijgt hij dwingend van Roosen mee.

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap starten, gesteund door het politiekorps Midden- en West-Brabant een voorjaarsoffensief. Ze controleren extra in de Midden-Brabantse natuurgebieden. Op loslopende honden, paarden met ruiters die afwijken van de aangewezen routes, mountainbikers die hetzelfde doen of geen vergunning hebben gekocht, wandelaars die door gesloten gebieden struinen en nog veel meer.

Jaarlijks ontvangt de Loonse en Drunense Duinen zo'n anderhalf miljoen bezoekers. Met topdagen waarop minstens 15.000 mensen aan het eind van de dag het zand uit hun schoenen kieperen. Al dat bezoek vraagt om regels. Ook al omdat er zoveel tegenstrijdige belangen aan iedere doelgroep kleven. Bijvoorbeeld fietsers die de wandelaars laten schrikken en honden die paarden op de hol jagen.
Maar er zijn in de duinen ook waardevolle gebieden die eigenlijk geen 'bezoek' kunnen hebben. Waar een organisatie als Natuurmonumenten mensen liever weghoudt. Daarom hebben de natuurbeheerders routes voor honden, paarden, wandelaars, mountainbikers en fietsers aangewezen en aangelegd. Voor honden bestaan bovendien losloopgebieden.

"De natuur biedt mogelijkheden voor recreatie zolang de recreatie die natuur niet schaadt", vertelt boswachter Roosen. Hij zet uiteen dat loslopende honden meer schade aanrichten dan de eigenaar doorgaans beseft. "Honden laten net zoals wild een reukspoor achter. Wanneer een deel van het bos door veel honden wordt bezocht, dan zullen reeën en dassen zo'n deel mijden. Bovendien zien eigenaren vaak niet dat door hun hond een ree aan de andere kant van het bos op de vlucht slaat. Wanneer zo'n ree op zijn vlucht telkens op mensen stuit, dan kan het in paniek raken. En de weg op lopen en onder een auto terecht komen. Of zoals laatst, over een afrastering springen die te hoog is. Dat ree brak daarbij zijn rug."

Maar honden verstoren in dit jaargetijde ook vaak een bodembroeder; een vogel die z'n eitjes in een nestje op de grond legt. Zoals de zeldzame roodborsttapuit, de nachtzwaluw of de graspieper. Roosen: "Bij verstoring is zo'n nest verloren. En deze zeldzame vogels nestelen meestal maar één keer per seizoen."
Boswachters mogen hondenbezitters die zich niet aan de regels houden op de bon slingeren. Ruiters en mountainbikers en anderen die over de streep gaan, evenzo. "Maar een bekeuring van 60 euro is onze laatste stap. We spreken mensen eerst aan op hun overtreding; proberen met uitleg begrip te kweken voor de natuurbelangen. Persoonlijk schrijf ik in een heel jaar nog geen 100 bonnen uit."

Angelique van Heertum uit Kaatsheuvel is minstens drie keer per week met haar drie Belgische herders in het duinzand te vinden. Haar honden vinden het fantastisch en rennen op het stukje duin-woestijn af en toe weer terug naar een klein meertje. De jongste hond houdt ze trouwens nog steeds aan de lijn om hem ervaring op te laten doen en ervan te weerhouden dat hij achter een paard aan blaft. Maar Van Heertum komt op haar tochten in de losloopzone nog wel eens in conflict met andere duin-recreanten, met joggers of ruiters. "Klachten van mensen die niet van honden houden", vertelt ze.

Een groep die nog heel veel kapot maakt in de Loonse en Drunense Duinen zijn volgens Roosen motorcrossers. Crossers zijn namelijk heel moeilijk te pakken door de surveillant. Tal van acties hadden tot op heden geen of nauwelijks succes. De provincie broedt momenteel op een oplossing voor deze groep. Maar de uitkomsten van die inspanning worden al met behoorlijk wat scepsis tegemoet gezien.
Een groep die de natuurbeheerders intussen al vrijwel helemaal uit het duingebied verbannen heeft, zijn de vliegeraars. Die nieuwe rage verdraagt het natuurgebied niet. Het wild wordt er volgens Roosen door opgejaagd en al die enorme vliegers leveren bovendien een hoop onveiligheid op voor mens en dier.
Bron: Brabants Dagblad

 
No images

Slider

Strava

Merken

Banner