Hallo wij zijn de snelle Zondags ATBBikers

Gem. Leeftijd: +- 35 jaar  ][  Gem. Snelheid: + 21 km/u  ][  Gem. Afstand: 35~70 km 

Bart Brentjens
Bart Brentjens Challenge 2008

De vierde editie van de Bart Brentjens Challenge vindt dit jaar plaats op 12 oktober 2008. De inschrijving is inmiddels alweer geopend.

Meer nieuws over het parcours zal spoedig via deze site bekend worden gemaakt. De vierde BBC zal in het teken staan van het afscheid van Bart Brentjens die in zijn eigen wedstrijd afscheid zal nemen als actieve profmountainbiker.

Afscheid Brentjens op Olympische Spelen

Pek_08_Brentjens_actie_1 

Door Raymond Kerckhoffs (Telegraaf)

Voorzichtig legde zijn vrouw Petra haar arm om zijn schouder, terwijl Bart Brentjens vanuit de laatste bocht ijzig over de finishzone staarde. Twee rondes voor het einde werd hij wegens een te grote achterstand door de jury uit de wedstrijd genomen, waardoor hij lijdzaam als toeschouwer moest toezien hoe Julien Absalon voor de tweede opeenvolgende maal olympisch kampioen mountainbike werd. Bijna een minuut was de Limburger in zichzelf gekeerd en sprak hij geen woord.. ,,Knap", prees hij het resultaat van de Fransman, maar de pijn van een mislukt olympische afscheid overheerste.

Het was kroonprins Willem-Alexander die erin slaagde om de glimlach terug te krijgen bij het inmiddels 39-jarige boegbeeld van het Nederlandse mountainbike. ,,Om na het goud in Atlanta liefst vier maal actief te zijn op de Zomerspelen is fantastisch. Nu overheerst misschien de teleurstelling van deze wedstrijd, maar als je straks naar je hele carrière kijkt, kun je alleen concluderen dat je het grandioos hebt gedaan", waren de lovende woorden van de kroonprins.

Brentjens is inderdaad een icoon in de Nederlandse sport die met goud in Atlanta en brons in Athene de absolute top behaalde en jarenlang een enorme impuls aan de mountainbikesport heeft gegeven. Zelf twijfelde hij lang of Peking niet een station te ver zou zijn, maar na topprestaties in de Wereldbeker in 2006 (waaronder de zege op Curaçao) nam hij het besluit om voor de vierde keer naar het grootste sportevenement te gaan. Het afgelopen anderhalf seizoen kampte hij met diverse blessures, waardoor hij nooit optimaal kon presteren. De tweede plek vorig jaar op de pre-olympische wedstrijd in Peking tussen alle toppers gaf hem de hele winter het nodige vertrouwen.

Dat de tand des tijds ook op het afgetrainde lichaam van Brentjens greep heeft, bleek dit seizoen. Het koste hem de nodige moeite om dit seizoen vormbehoud te tonen om zo zijn olympische ticket veilig te stellen. Vijf weken geleden ging het echt mis. Vlak voor het Nederlands kampioenschap ging hij hard onderuit, waarbij hij dacht dat hij zijn pols zwaar kneusde. Een atleet met een missie wil zijn doel niet opgeven, vandaar dat de mogelijkheid van een breuk niet in zijn hoofd opkwam. Via trainingskampen in Oostenrijk en Korea arriveerde hij in Peking, waar hij bij een zware training zijn pols behoorlijk voelde opspelen. Er werd een mri-scan gemaakt en daarbij een scheurtje in zijn pols ontdekt.

,,Achteraf heb ik vijf weken al niet meer optimaal getraind", concludeerde Brentjens gisteren. NOC*NSF-arts Tjeerd de Vries wist dat Brentjens teveel last van zijn pols zou ondervinden om goed te presteren, maar realiseerde zich ook dat het geen doel had om hem niet te laten starten. ,,Tjeerd zei dat hij kon praten als brugman, maar dat hij wist dat mijn besluit vast stond. Als ik toch hier ben, wil ik het gewoon proberen. Al was het een beetje tegen beter weten in. In de trainingen merkte ik dat het in de afdalingen niet met mijn pols. Ik verloor zo vijftien seconden op mijn ploegmaat Rudi van Houts. Mijn start was al slecht. Toen ik in de tweede ronde nog meer tijd verloor, wist ik dat het een verloren strijd was. Al had ik wel graag de wedstrijd uitgereden."

Peking is het afscheid van het olympische toneel. En ook op de Wereldbeker cross country zal Brentjens niet meer in actie komen. Definitief knijpt hij de remmen echter niet dicht. De afgelopen week vroeg hij zich al af waar volgend jaar het WK-marathon (lange afstand mountainbike) wordt gehouden.

,,Ik kan Jeannie Longo wel enigszins begrijpen", maakte hij voorbij de finish een vergelijking naar de bijna vijftig jarige Francaise die op de olympische tijdrit nog vierde werd op twee seconden van het podium. ,,Het lijkt mij heel moeilijk om niet met de sport bezig te zijn. Om geen doelen te stellen, vooruit te kijken en met je lichaam bezig te zijn. Ik hou van de uitdaging, maar wil ook presteren. De stress van de cross country trekt me niet meer aan. Ik wil wel op een hoog niveau blijven acteren. Op de lange afstanden zie ik wel nog mogelijkheden. Zo rij ik volgend jaar zeker de meerdaagse Cape Epic in Zuid-Afrika en enkele andere marathons."

 
No images

Slider

Strava

Merken

Banner